olga_den_f (olga_den_f) wrote,
olga_den_f
olga_den_f

Українські традиції. Що повинно бути на столі у святвечір перед Різдвом.

Коли, я була ще школяркою, запитувала у мами :
- А які стави потрібно готувати для Різдв'яного столу ?

А мама казала :
- Кутю, узвар, борщ з квасолею без м'яса, хліб, вареники з картоплею або капустою, капусту квашену, солені огірки, солені помідори, горіхи, яблука, мед, різдв'яні "панянки" ( це такі традиційні пряники у вигляді жіночого силуету ).

А я, здивовано :
- Так це ж усе не святкове, повсякденне, ну хіба що окрім "панянок".

А мама посміхаючись відповідала :
- Так і повинно бути, головне щоб на столі було 12 страв, і бажано зі свого саду-городу. Щоб усі 12 місяців були з достатком.

Пізніше я почала читати дослідження етнографів, і у них було написано здебільшого те ж саме.

А у нас на столі до тих страв які називала мама, додалися ще апельсини або мандарини і цукерки. І стали символами Новорічних і Різдв'яних Свят. ;)

Фото194
Фото: olga_den_f
Tags: СвЯта*, Українські традиції
Subscribe

Recent Posts from This Journal

promo olga_den_f march 19, 2016 17:35 7
Buy for 50 tokens
​* ( Розповідь жінки буде написана мовою - оригіналом, тобто суржиком Луганської області. ) Мені треба було проконсультуватися у лікаря, і дали мені направлення у обласну лікарню. Я підійшла до кабінету в якому йшов прийом. Біля кабінету сиділи на стільцях і стояли люди, я зайняла чергу. Раптом…
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments