Перед Різдвом батько колов кабана. Він був майстер цієї справи, різав всьому селу. Міг просто ножем розробить кабана, без сокири.
Начинялись ковбаси, кров'янки. Солився окорок, топився смалець і потім заливались ним ковбаси. З голови робився ковбик (а не салтісон). Варився з ніжки холодець, туди і півень відправлявся.
На плиті, в печі шкварчало, булькало, запікалося, варилося, смажилося. Тушкувалась солянка (не отой рідкий суп) а смажилась квашена капуста на салі з мясом порізаним шматочками і потім ставили в піч і там тушкувалось. Запікався окорок в тісті, в печі. Робили голубці з квашеної капусти з пшоном, картопля з мясом в чавуні.
Все готувалось в печі. То я вам скажу смак і аромат не передать !
Кутю варили з оббитої пшениці, розтирали в молочко мак, мед, родзинки, оріхи заливали (тим молочком - прим. ред.) зварену пшеницю.
Наливали в глиняну миску, під неї клали сіно і ставили на покуті. Варили взвар. Випікали книші, пиріжки з квасолею, маком, сиром, капустою. Варили крутий кисіль, фруктовий і молочний. І все це ставилось на святковий стіл.
Мочені яблука і кавуни, огірки, помидори, квашена капуста, буряковий квас і звичайно винігрет.
Ми малі чекали коли вже стемніє щоб понести "вечерю" по родичах. Мама клала в вузлик книш, пиріжки, кільце ковбаски і ми все це несли діду і бабі.
Мороз обпікав щоки, мерзли наші рученята (рукавички забули вдома) сніг рипів під ногами. На чорному небі холодно блимали жовті зірки. По селу чувся гавкіт собак, то "вечерники" (ті хто носить вечерю - прим.ред.) вже ходять по хатах.
Добре, що всі наші родичі живуть на одній вулиці. Стукаємо в вікна, а баба вже нас виглядає, відкриває двері. Ми заходимо в хату, дід сидить на лаві, за столом ми дружно в один голос кричимо : "Добрий вечір, святий вечір ! Батько і мати прислали Вам вечерю !"
Дід в вуса посміхнувся "Дякую" . Баба метушиться ту вечерю виймає, а кладе свою. Там і цукерки, горіхи, яблука. Дід з кармана витягує гроші і нам кожному дає порівно. Ми йдемо до дому, бо нам ще нести вечерю тіткам, дядькам, хрещеним.
А вдома вже повна хата " вечерників".
То найкраще свято!
Tamara Polyakova
https://olga-den-7.dreamwidth.org/189822.html
Journal information