З плодів пальми виготовляють найпопулярнішу і найдешевшу у світі олію. У багатьох країнах її використовують як дешевий замінник молочних жирів. Україна – не виняток. Екзотична олія є майже в усій кондитерці та молочці.
Продукти з рослинними жирами, зокрема і з пальмовою олією, удвічі дешевші, ніж з молочними. Щоправда, часто виробники приховано використовують пальмову олію, замінюючи нею молочні жири. Програє не тільки обманутий споживач, а й селяни, які вигодовують корів. Кажуть автори ідеї, які хочуть заборонити пальмову екзотику. Мовляв, через неї – виробники менше купують молока в людей.
До того ж пальмова олія начебто шкодить здоров’ю людини. Фахівці ж сумніваються, що замість пальмової олії використовуватимуть саме молочні жири. У законопроекті радикалів вбачають лобіювання інтересів не селян, а власників олійних та маргаринових заводів. А ось у маргаринах, особливо дешевих, багато небезпечних трансжирів. А це вже значно більше зло, ніж пальмова олія.
Фахівці радять посилити контроль у сфері харчів, аби не допускати фальсифікату. А щоб споживачеві точно було зрозуміло, де масло чи сир з молока, а де з рослинних жирів – змусити магазини продавати такі продукти на окремих полицях, а виробників – усе чітко маркувати.
Звідси :
https://olga-den-7.dreamwidth.org/207805.html
Journal information