Висота його може сягати 10-15 метрів. Урожай дає двічі на рік - основний збір - у період з жовтня по лютий, і проміжковий - з початку травня по кінець червня. Особливістю цього дерева є те, що квіти з'являються не на тонких гілках, як у більшості дерев, а на товстих, міцних гілках, і навіть на стовбурі дерева.

А це сама квітка зблизька :

Ще одна особливість, це те що і квіти і плоди на дереві присутні одночасно. Те що вони з'являються на стовбурі, не випадковість, то все продумано мудрою природою, через те, що плоди какао дуже важкі для тоненьких гілок.
Плід має форму подібну до форми лимона. Сам какао-боб нагадує зовні мигдаль, але можуть бути різними - круглими, пласкими або випуклими. Колір також можуть мати різний, сіруватий, блакитнуватий або коричневатий.

Дерево може давати в рік до 2-х кілограмів какао-бобів. Щойнозібрані какао-боби мають гырко-терприй смак і бліде забарвлення, в такому вигляді вони не придатні для використання у виробництві шоколаду, потрібно над ними ще " почаклувати " - відсортувати, почистити, підсмажити, подрібнити, помолоти - і це ще не все ! )) Ще багато маніпуляцій проходять какао-боби перед тим, як перетворитися на ось це :

Journal information