olga_den_f (olga_den_f) wrote,
olga_den_f
olga_den_f

Шипшина: символ здоров’я, молодості і краси.

Шипшину – предка сучасних троянд-красунь – можна по праву вважати однією з найцінніших лікувальних рослин. У давнину її прозвали «лісовим лікарем» за особливий чудодійний лікувальний склад ягід. А ще у народі кажуть: «Зацвіла шипшина – зустрічай літо». А в жовтні, коли на кущах починають яскраво червоніти плоди, шипшина сигналізує про проводи тепла та швидке настання зими.

Корисні властивості

Плоди шипшини мають потужну бактерицидну дію, а також фітонцидні та протизапальні властивості. Завдяки надзвичайно високому вмісту вітаміну С плоди шипшини використовують при різних захворюваннях, авітамінозах, гіповітамінозах, пов’язаних із нестачею цього вітаміну. Як відомо, під впливом аскорбінової кислоти зі стінок судин зчищається шкідливий холестерин, що є відмінною профілактикою атеросклерозу, зміцнюються капіляри та дрібні кровоносні судини, мобілізуються захисні сили організму в боротьбі з різними інфекціями (навіть такими серйозними, як коклюш, скарлатина, пневмонія, дифтерія). Завдяки високому вмісту вітамінів Р і К шипшина позитивно впливає на кровоносну систему, пришвидшує загоєння ран та зростання кісток при переломах.

У лікувальних цілях плоди шипшини використовують у лікуванні різних захворювань шлунково-кишкового тракту (виразки дванадцятипалої кишки, гастритах, колітах), сечостатевої системи (при сечокам’яній хворобі). Також вони високоефективні при малярії, недокрів’ї, гіпертонії. У народній медицині відвар із плодів шипшини використовують як загальнозміцнювальний засіб при всіх важких захворюваннях і пораненнях, при каменях у печінці, жіночих хворобах, при застуді. Плоди шипшини застосовуються у вигляді настою, сиропу, екстракту, порошку.

ЦІКАВО!

У північних широтах шипшину називають «апельсином Півночі». І недарма вона отримала таку назву, адже чим північніше росте ця рослина, тим більше вітаміну С міститься в її плодах. До того ж у плодах із гірської місцевості рівень вмісту аскорбінової кислоти набагато вищий, ніж у ягодах на рівнинах.

Енергетична цінність

Калорійність – 96,7 ккал
Білки – 1,6 г
Жири – 0,7 г
Вуглеводи – 22,4 г
Клітковина – 10,8 г
Органічні кислоти – 2,3 г

Вітаміни

Вітамін A – 2,6 мг
Вітамін B1 – 0,05 мг
Вітамін B2 – 0,1 мг
Вітамін C – 650,0 мг
Вітамін E – 1,7 мг
Вітамін PP – 0,6 мг

Мікроелементи

Залізо – 11,5 мг
Марганець – 19 мг
Мідь – 37 мг
Молібден – 4,33 мг
Цинк – 1,1 мг

Макроелементи

Калій – 23,0 мг
Кальцій – 28,0 мг
Магній – 8,0 мг
Натрій – 5,0 мг
Фосфор – 8,0 мг

У плодах шипшини аскорбінової кислоти міститься у 10 разів більше, ніж у смородині та до 50 (!) разів більше, ніж у популярних лимонах. При цьому для того, щоб забезпечити організм добовою дозою цього вітаміну, достатньо всього двох ягідок шипшини.

ШИПШИНА

- підвищує захисні сили організму;
- нормалізує обмін речовин;
- покращує кровотворення;
- зміцнює імунітет;
- лікує грип та застуду;
- попереджає розвиток атеросклерозу;
- зміцнює стінки судин;
- нормалізує роботу серця;
- підвищує працездатність організму.

ШИПШИНА ЛІКУЄ ЗАХВОРЮВАННЯ ТРАВНОЇ СИСТЕМИ

Настій плодів шипшини має позитивну дію на печінку та жовчні шляхи. При запальних процесах цих органів, зважаючи на протизапальну та жовчогінну властивість, рекомендують споживати 1 ст. л. настою з шипшини тричі на день протягом 7-10 днів.
У разі зниження апетиту, шлунково-кишкових захворюваннях, при циститі приймають відвар коренів шипшини по півсклянки 4 рази на день перед уживанням їжі. Для лікування гастриту зі зниженою кислотністю використовують настій з коренів шипшини, аїру, півонії, листя подорожника і трави материнки.

ШИПШИНА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ ТА ОРЗ

Усім хворим на застуду та грип призначають аскорбінову кислоту (вітамін С) і полівітаміни. Природним джерелом вітаміну С є шипшина та напої з неї. Для профілактики гострих респіраторних захворювань та грипу рекомендують узимку та навесні курсами по 3-4 тижні з перервами приймати такий збір: плоди шипшини – 100 г, листя кропиви, плоди горобини, плоди малини – по 50 г, трава череди – 20 г. 1 ст. л. збору настоюють у 300 мл води та п’ють теплим по 50 мл 4-6 разів на добу.

ШИПШИНА ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ЕКЗЕМИ ТА ДЕРМАТОЗУ

Для лікування екземи та дерматозу використовують мазь із квітів шипшини. Свіжі чи сухі пелюстки варять 20 хв на водяній бані з додаванням меду в пропорції 1:1. Готова маса охолоджується та наноситься на уражені ділянки шкіри тричі на день на 10 хв.

Мазь проти екземи можна приготувати й іншим шляхом: 50 г сухого насіння шипшини промити теплою водою, висушити та залити 100 гобліпихової олії, настояти 17 днів у темному місці. Процідити та змішати з 50 г квіткового меду.

ШИПШИНА НОРМАЛІЗУЄ ТИСК

При гіпертонії допоможе збір із 5 ст. л. плодів шипшини, 2 ст. л. плодів глоду та трави сухоцвіту болотяного, 1 ст. л. трави пустирника і кори крушини. 1 ст. л. збору залийте 200 мл окропу, настоюйте 30 хв, процідіть і приймайте по 100 мл двічі на день.

При гіпотонії приймають збір із 4-х частин шипшини, коренів заманихи і родіоли рожевої, 3-х частин плодів глоду і трави кропиви, 2-х частин трави звіробою. 1 ст. л. збору залийте склянкою окропу, настоюйте 40 хв і пийте по третині склянки двічі або тричі на день перед їжею.

ШИПШИНА ДЛЯ КРАСИ

У косметології шипшина також знайшла своє місце. Із квітів і плодів шипшини виробляють різноманітні косметичні засоби, які допомагають доглядати за шкірою обличчя і волоссям. Лосьйони та відвари з її квітів тонізують і освіжають, маски з плодів шипшини пом’якшують і живлять вітамінами.

Тонізуюча маска для волосся

2 ст. л. шипшини, 1 скл. окропу, 1 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. вівсяного борошна.
Шипшину залити окропом і настоювати 30 хв. Процідити. 2 ст. л. настою змішати з соком лимона та борошном. Маску рівномірно розподілити по волоссю, закутати рушником. Через 20 хв змити органічним шампунем.

ВИКОРИСТАННЯ ПЛОДІВ ШИПШИНИ

Шипшину можна споживати у будь-якому вигляді: заварювати чай, приготувати відвари, настої, настоянки, сиропи, екстракти. Деякі поціновувачі вживають в їжу свіжі плоди шипшини. З плодів цього чагарника варять варення, компоти, киселі, готують морси, соки, напої.

ТМ «Пан Еко» нещодавно запропонувала новий продукт – сертифікований органічний напій із шипшини. Полівітамінний водяний відвар із сертифікованих органічних плодів не лише має чудовий смак, але і підвищує опір організму до інфекційних захворювань, має тонізуючу, загальнозміцнювальну, протизапальну та регенеруючу дію.

Новий напій може стати незамінним елементом раціону під час сезонних епідемій вірусних захворювань і застудних інфекцій, а також при слабкому імунітеті і загальному нездужанні. Регулярне вживання такого напою, крім іншого, стимулюватиме роботу імунної системи, нормалізуватиме функціонування шлунково-кишкового тракту, а також покращить обмінні процеси. Сертифіковані органічні напої з плодів шипшини корисні як слабким та хворим людям, так і здоровим як чудовий засіб, що підвищує життєдіяльність організму і збільшує стійкість до інфекційних захворювань. Це особливо цінно восени, взимку і навесні. Регулярне споживання такого напою значно підвищує імунітет, нормалізує обмін речовин, позитивно впливає на нервову систему, серце, легені, шлунково-кишковий тракт.
Напої, настої чи сиропи з ягід шипшини можна також використовувати, додаючи до фруктових коктейлів, сухих сніданків, трав’яних чаїв тощо. Заморожені кубики відвару шипшини – це ще і відмінний косметичний засіб, який тонізує шкіру та насичує її вітамінами.

УВАГА! ПРОТИПОКАЗАННЯ

Шипшину не можна споживати людям, які страждають на тромбоз, тромбофлебіт, ендокардит і недостатність кровообігу.


Tags: Корисні властивості рослин
Subscribe

promo olga_den_f march 19, 2016 17:35 13
Buy for 200 tokens
​* ( Розповідь жінки буде написана мовою - оригіналом, тобто суржиком Луганської області. ) Мені треба було проконсультуватися у лікаря, і дали мені направлення у обласну лікарню. Я підійшла до кабінету в якому йшов прийом. Біля кабінету сиділи на стільцях і стояли люди, я зайняла чергу. Раптом…
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments