olga_den_f (olga_den_f) wrote,
olga_den_f
olga_den_f

Кавун: користь та шкода

*
Улюблений та кожному знайомий кавун з біологічної точки зору відноситься до категорії ягід. Іншими словами – це овочева ягода, що належить до родини гарбузових. Ще з давніх-давен відомо, що кавун дуже корисний для людського організму.

Хімічний склад

В м'якоті кавуна є великий вміст вітамінів С та РР, вітамінів групи В, каротину, фолієвої кислоти. Корисними складовими цього продукту є клітковина, вуглеводи та деякі мінеральні речовини, наприклад, калій.


Калорійність кавуна
Кавун допомагає боротися з надлишковою масою тіла. По-перше, кавун володіє сечогінними властивостями, завдяки яким маса тіла стає на 1-2 кг меншою через виведення зайвої рідини з організму. По-друге, кавун притуплює відчуття голоду. Тут користь кавуна полягає в тому, що маючи низьку калорійність – лише 38 ккал на 100 г м'якоті кавуна, - кавун наповнює шлунок і дає можливість забути про голод. При цьому великого значення набуває солодкий смак ягоди. Фізіологічні дослідження довели, що солодкий смак провокує виникнення відчуття ситості. В результаті кавуновий розвантажувальний день пройде в полегшеному режимі, без неприємних та важких думок про їжу.

Користь кавуна

Кавуни відомі своїми сечогінними властивостями при усуненні набряків ,причиною яких є серцево-судинні відхилення та захворювання нирок. Кавуновий сік – джерело фруктози, яка, на відміну від звичайного цукру, швидко засвоюється організмом. Корисним буде кавун ще й тим, що завдяки клітковині підсилюється перистальтика кишківника і швидше виводиться надлишок холестерину. На думку дієтологів, протягом доби можна вжити 2,5 кілограми кавунової м'якоті, але робити це потрібно рівномірно – невеликими порціями. Особливо актуальною ця вимога є для людей, що страждають від каміння в нирках.
Сік кавуна природнім шляхом виводить з печінки токсичні речовини. Цю перевагу кавуна слід врахувати при хронічних паталогіях печінки та харчових отруєннях. Рекомендують вживати кавун після курсу лікування антибіотиками.

Шкода кавуна

Солодкий кавун корисний практично для всіх, проте вживати його у великих кількостях не бажано людям, які хворіють на цукровий діабет, при пієлонефритах, тяжких патологіях підшлункової залози. Не можна поєднувати кавун з соліннями, оскільки сіль затримує в організмі рідину, а кавун – навпаки, в наслідок цього можуть з'явитися набряки.

Tags: Корисні властивості їжі
Subscribe

Recent Posts from This Journal

promo olga_den_f march 19, 2016 17:35 13
Buy for 200 tokens
​* ( Розповідь жінки буде написана мовою - оригіналом, тобто суржиком Луганської області. ) Мені треба було проконсультуватися у лікаря, і дали мені направлення у обласну лікарню. Я підійшла до кабінету в якому йшов прийом. Біля кабінету сиділи на стільцях і стояли люди, я зайняла чергу. Раптом…
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments