olga_den_f (olga_den_f) wrote,
olga_den_f
olga_den_f

Українські вірування. Як приготувати 12 пісних страв на Святвечір

*
Українці завжди вірили, що 12 пісних страв, обов'язково повинні бути на столі на Святвечір. Це вважалося споконвіку символом багатства, усіх дарів землі.

Святий Вечір і Різдво – найбільш шановані зимові свята для українців, але для багатьох буває проблемою - які ж страви приготувати. Як приклад, на столі можуть бути ось такі 12 традиційних страв на Святу Вечерю за давніми українськими рецептами.

1. Кутя



Головною стравою Святого вечора є кутя — варена пшениця з медом. Вона символізує родючість і достаток. Куштуванням куті починається Свята вечеря.

Складники: 0,5 л пшениці, 200 г маку, 200 г цукру, 2 ст. ложки меду, 100 г горіхів.

Приготування: Перебрану, очищену від луски, пшеницю промийте декілька разів. Залийте гарячою водою і варіть без жиру 2-3 години на легкому вогні. Не соліть. Якщо вода википає, долийте окріп.

Запарте мак – залийте окропом, накрийте кришкою і залиште на годину. Потім добре зцідіть. Розітріть в макітрі без цукру до появи білого молочка. Горіхи дрібно посічіть. Зварену пшеницю вимішайте з маком, медом та горіхами. Додайте за смаком цукор. Якщо густа, розведіть холодною кип'яченою водою або узваром. Подавайте в макітрі з дерев'яною ложкою.

2. Узвар



Узвар – це друга обов'язкова страва святвечірнього столу. Зазвичай, узвар готують із яблук, слив, груш. Можна додати чорноплідну горобину, малину, вишні.
Готовий узвар подають у глиняному глечику. Переважно, усі святвечірні страви кладуть в керамічний посуд, який зберігають спеціально для цієї нагоди.

Складники: 250 г сушених фруктів, літр води, столова ложка меду, 2 ст. ложки цукру.

Приготування: сушені яблука, сливи, грушки промийте. Замочіть у холодній воді на 2-3 години, щоби набухли. Варіть до готовності. У гарячий узвар додайте цукор та мед. Дайте настоятися кілька годин.

3. Борщ з вушками



Особливістю пісного святвечірнього борщу є буряковий квас, на якому його готують. Борщем заливають розкладені по тарілках вушка — маленькі варенички з грибною начинкою.

Буряковий квас слід приготувати за 4-5 днів заздалегідь. Буряк почистіть, наріжте на скибки, складіть до скляної посудини та залийте холодною водою. Зверху додайте скибку житнього хліба. Посудину накрийте марлею і тримайте у теплому місці, щоб буряки заквасилися. Буряковий квас має приємний кисло-солодкавий смак.

Складники для квасу: 1 кг буряків.
Складники для борщу: цибулина, склянка квасолі, 1 ст. л. олії, 1 ст. л. борошна, 100 г сушених грибів, буряковий квас, сіль, цукор, лавровий лист.
Складники для вушок: 500 г борошна, 150-200 г води, 200 г відварених сушених грибів, 1 ст. л. олії, цибулина.

Приготуйте борщ: гриби залийте 1 л холодної води, залиште настоятися 3-4 години та відваріть без солі 1,5-2 години, доливаючи воду. Відвар злийте та процідіть і доведіть до кипіння. У киплячий відвар покладіть варену дрібну квасолю, порізані гриби, пасеровану цибулю. Посоліть і долийте за смаком буряковий квас. Заправте розведеним пасерованим борошном – борошно підсмажте на олії до золотистого кольору, розведіть квасом або грибним відваром. Додайте спеції: мелений чорний перець, лавровий лист, дрібку цукру, зубчики часнику. Доведіть до кипіння та залиште настоятися.

Приготуйте вушка: замісіть пісне тісто, як на вареники — на теплій воді. Розкачайте до 1-2 мм, наріжте на квадратики (до 5 см). Накладіть начинку, складіть у трикутник і защипніть краї. Кінці трикутничка зліпіть між собою разом. Відваріть у підсоленій воді.

Приготуйте начинку: відварені гриби пропустіть через м'ясорубку, додайте пасеровану цибулю, сіль, перець. Щоби начинка не була мокрою, додайте пасероване борошно або панірувальні сухарі.

4. Вареники з капустою і гречкою



Складники для начинки: 0,5 л гречки, 0,5 л квашеної капусти, 2 цибулини.
Складники для тіста: 3 склянки пшеничного борошна, 1 склянка води, 2-3 ст.л. олії, 1/2 ч.л. соди, сіль за смаком.

Приготуйте начинку: гречку відваріть у 1,5 л підсоленої води, але не розварюйте повністю. Коли вода википить, поставте баняк з гречкою в духовку, щоб гречка підпеклася до червонуватого кольору.
Квашену капусту промийте під холодною водою, відтисніть та поріжте. Додайте до капусти підсмажену на олії цибулю і запечену гречку, добре вимішайте.
Замісіть пухке тісто на теплій воді. Розкатайте його на столі і склянкою виріжте кружечки. Накладіть невеличкі порції в середину кружечка і заліпіть краї між собою.

5. Голубці з рисом і грибами



Складники: 250 г рису, 50 г сухих грибів або 300-500 г свіжих печериць, 2 цибулини, 1 капустина.

Приготування: запарте у великій кількості води рис (на одну мірку рису дайте 2,5 мірки води). Сухі гриби попередньо замочіть і зваріть. Вийміть з відвару і дрібно посічіть. Відвар злийте в окрему посудину. Цибулини дрібно поріжте та злегка підсмажте до прозорості, додайте посічені відварені сухі гриби або дрібно порізані свіжі печериці й обсмажуйте їх доти, допоки гриби не пустять сік. Змішайте усі компоненти: рис, гриби та цибулю, посоліть та поперчіть за смаком.
Капусту розберіть на листя і запарте. З кожного листка виріжте прожилки. На середину листка покладіть фарш і завийте голубець. Поскладайте голубці тісно у баняк з товстим дном, залийте підсоленим грибним відваром. Якщо його не вистачить (голубці повинні бути майже прикриті рідиною), долийте окропу. Закрийте голубці кришкою і поставте в духовку на 1,5 – 2 години.
Голубці найсмачніші, якщо їх приготувати за день до споживання. На другий день в тому ж посуді, в якому вони випікалися, підігрійте їх в духовці і обсмажте до рум'яності на олії.

6. Грибовий соус



Підлива з сушених білих грибів або грибовий соус подається до голубців і вареників. Цей соус дуже густий і часниковий. До речі, якщо для підливи ви бажаєте взяти боровики, то часником її не слід заправляти, щоб зберегти природний грибний аромат.

Складники: 100 г сушених грибів, 100 г борошна, цибулина, 2-3 ст. ложки борошна, 100 г олії, сіль.

Приготування: гриби помийте, залийте холодною водою для набухання на 3-4 год., або на ніч. Відваріть гриби у тій самій воді до готовності впродовж 1,5-2 годин. Вийміть та посічіть. Дрібно нарізану цибулю підсмажте на олії до золотистого кольору, додайте гриби, посоліть та тушкуйте разом.
Окремо спасеруйте борошно на олії та охолодіть. Розчиніть холодним грибним відваром. У грибний бульйон покладіть гриби й цибульку, проваріть. Потім додайте розчинену борошняну пасеровку. Прокип'ятіть ще раз. Заправте часником. Соус повинен бути густим.

7. Біла квасоля з грибами



Складники: 300 г квасолі, 50 г сушених опеньків, 2 цибулини, 2 ст. ложки борошна, 2 ст. ложки олії, сіль, 2-3 зубки часнику.

Приготування: квасолю залийте холодною, а опеньки гарячою водою і залиште на ніч, щоби набухли. Зваріть разом у невеликій кількості води до готовності квасолі. Дрібно посічену цибулю підсмажте на олії, додайте борошно і тримайте на вогні, доки борошно не стане золотистого кольору. З'єднайте усі складники, заправте до смаку сіллю та часником.

8. Риба з грибами



Складники: 1,5 кг риби, 50 г сушених грибів, 2 цибулини, 100 г олії, 1 ч.л. гірчиці, нарізана зелень петрушки, 2-3 зубки часнику, сіль.

Приготування: почищену і підсушену рибу наріжте порціями, посоліть із розтовченим часником і залиште на 1-2 години в холодному місці. Дно посудини вистеліть нарізаною цибулею й порізаними вареними грибами. Покладіть рибу, перекладаючи її цибулею і грибами так, щоб верх був укритий цибулею. Залийте відваром із грибів, вимішаним з олією й гірчицею, накрийте й запікайте в духовці протягом години. Перед подачею викладіть на полумисок, полийте соусом, який утворився під час запікання, посипте нарізаною зеленню петрушки. Довкола обкладіть картоплею, звареною в лушпинні, почищеною і посоленою.

9. Оселедець карпатський



Складники: 1 кг оселедця, 200 г цибулі, 200 г моркви, 100 г олії.
Складники маринаду: 350 г олії, 2-3 ст. л. 9% оцту, 1 ст. л. цукру, чорний перець, сіль.

Приготування: оселедець розділіть на філе без шкіри й кісточок. Наріжте на подовгасті шматки, злегка відбийте. На середину кожного шматочка покладіть сиру цибулю й моркву, нарізані соломкою. Загорніть в рулетик і сколіть шпажкою. Викладіть у посудину і залийте маринадом на 10-12 годин. Подавайте зі шпажками.

10. Тушкована капуста з квасолею



Складники: 1 склянка квасолі, 1 склянка квашеної капусти, 2 цибулі, 1 морква, 2-3 зубці часнику, томатний сік, олія, 2 ст. л. борошна, спеції.

Приготування: зваріть склянку квасолі. Дрібно наріжте цибулю, натріть моркву. На сковорідці обсмажте цибулю та моркву до напівготовності, додайте борошно й добре вимішайте. Долийте трішки відвару з-під квасолі й ще раз вимішайте. Додайте капусту та квасолю. Перемішайте і залийте томатним соком. Посоліть. Тушкуйте, періодично помішуючи. Наприкінці готування додайте нарізаний часник.

11. Різдвяні зірочки



Складники: 200 г борошна, 140 г маргарину, соди на кінчику ножа, цедра лимона, ванілін, 20 г мелених горіхів, варення.

Приготування: посічений маргарин змішайте з борошном, додайте цедру з лимона, ванілін і вимісіть тісто. Розкачайте завтовшки 3 мм, виріжте зірочки, скропіть водою і посипте меленими горіхами. Спечені зірочки зліпіть по дві варенням.

12. Пампухи



На десерт на вечерю подають смажені на олії пампушки – з маком, повидлом, консервованими та вареними в узварі фруктами.

Складники: 500 г борошна, 50 г цукру, 50 г дріжджів, 50 г олії, пакетик ваніліну, цукрова пудра.

Приготування: дріжджі розчиніть у теплій воді з цукром. Додайте просіяне борошно, ваніль, олію і замісіть тісто. Поставте його в тепле місце на 1-2 год., щоб підійшло. Змастіть руки олією і виробіть маленькі кульки (якщо тісто рідке, можна брати ложкою і одразу смажити). Заліпіть начинку і одразу кидайте на гарячу олію. Смажте з обох боків до зарум’яніння. Готові пампушки посипте цукровою пудрою. До столу зберігайте у теплому місці.

Смачної вечері і Веселих свят!

Tags: СвЯта*
Subscribe

Posts from This Journal “СвЯта*” Tag

promo olga_den_f march 19, 2016 17:35 13
Buy for 200 tokens
​* ( Розповідь жінки буде написана мовою - оригіналом, тобто суржиком Луганської області. ) Мені треба було проконсультуватися у лікаря, і дали мені направлення у обласну лікарню. Я підійшла до кабінету в якому йшов прийом. Біля кабінету сиділи на стільцях і стояли люди, я зайняла чергу. Раптом…
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 2 comments